ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

10.000 ευρώ ανά μαθητή αλλά αριστεύουν οι χαμηλές επιδόσεις (vid)

Η Κύπρος βρίσκεται στην 4η θέση της Ευρώπης στις δαπάνες για την Παιδεία και στη 2η χειρότερη θέση σε επιδόσεις

ΕΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Απολύτως συμβατή με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, μετά και τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων, η έκθεση Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017.

Το επίπεδο των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση είναι μεταξύ των υψηλοτέρων στην ΕΕ, ανέρχεται στο 14,2 %, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της ένωσης (10,3 %). Έτσι δαπανώνται ανά μαθητή δέκα χιλιάδες ευρώ ετησίως αλλά κατέχουμε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλές επιδόσεις σε συγκεκριμένα μαθήματα στην Ευρώπη. Δεύτεροι χειρότεροι μετά τη Βουλγαρία που το κόστος ανά μαθητή είναι 2340 ευρώ ετησίως.

Οι μαθητές μας παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλές επιδόσεις στις φυσικές επιστήμες (42,1 %) και στα μαθηματικά (42,6 %) στην Ε.Ε. και κατέχουν την τρίτη χειρότερη θέση στις δεξιότητες κατανόησης κειμένου (35,6 %).

Την ίδια ώρα κοινωνιολόγοι και γονείς υπογραμμίζουν ότι αν το εκπαιδευτικό σύστημα συνεχίσει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις στην τεχνολογία και στην κοινωνία, θα συνεχίσουν και τα παιδιά, τα οποία δεν γεννήθηκαν αδιάφορα, να αποστασιοποιούνται από το σχολείο.

Φορείς και υπ. Παδείας, ευελπιστούν ότι η βελτίωση στις μαθητικές επιδόσεις, θα επέλθει μέσα από τη μεταρρύθμιση για την παιδεία. Απαιτείται χρόνος αλλά ο προβληματισμός είναι έντονος και παραμένει.

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση