ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τέλη κυκλοφορίας - Τι αλλάζει

Οι πρόνοιες του αναθεωρημένου νομοσχεδίου

Αναθεωρημένο νομοσχέδιο που να αφαιρεί την ηλικία ως αποκλειστικό κριτήριο για την επιβολή τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα και εισάγει το κριτήριο της τεχνολογίας Euro και την εκπομπή ρύπων, κατέθεσε σήμερα η Κυβέρνηση.

Έτσι αντί να επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας βάσει της ηλικίας, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται βάσει του περιβαλλοντικού προτύπου Euro και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Βέβαια, το πρότυπο Euro συναρτάται με την ηλικία του αυτοκινήτου. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό συνδυάζεται με το νομοσχέδιο για κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα που θα οδηγήσει σε απώλεια κρατικών εσόδων €13 εκατομμυρίων.


Τραγική κατάληξη – Βίασαν και βιντεοσκόπησαν 27χρονη μητέρα


Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο συζητήθηκε σε κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική μορφή το νομοσχέδιο δέχθηκε σφοδρή κριτική διότι θεωρήθηκε ότι ευνοούσε τα καινούργια αυτοκίνητα.

«Έγινε μια μεγάλη πρόοδος στο ότι καταργείται το όριο ηλικίας και εισάγονται οι ρύποι, που μπαίνουν σε κατηγορίες που φτάνουν μέχρι το Euro 6. Αυτό βγάζει την ηλικία τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών Γιώργος Προκοπίου σε δηλώσεις μετά την κοινή συνεδρία.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε συνεδρία που είναι ορισμένη την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο για ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή, 1η Μαρτίου.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέδειξε το θέμα της αξίας μεταπώλησης αυτοκινήτων που αγοράστηκαν καινούργια στην Κύπρο και μετά από πέντε ή έξι χρόνια έχουν μηδενική αξία, είτε μικρά είτε πολυτελείας είναι, λόγω της εισαγωγής μεταχειρισμένων από το εξωτερικό. «Και δημιουργούμε αξία στον πολίτη της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και καταντήσαμε τη χώρα μας νεκροταφείο οχημάτων μεγάλης ηλικίας και μεγάλου κυβισμού», είπε.

Λέγοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει ένα φτηνό, ασφαλές και μη ρυπογόνο όχημα για τον Κύπριο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «γι’ αυτό εύχομαι και πιστεύω όλοι να συμφωνήσουν ότι αυτοκίνητα πάνω από πέντε χρόνων να απαγορευτεί είτε με ρύθμιση υψηλότερων τελών είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο η εισαγωγή τους στην Κύπρο».

Οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων, κατέληξε, πάλι θα έχουν δουλειά να κάνουν αλλά να φέρουν αυτοκίνητα όχι για να τα θάβουμε στην Κύπρο.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής του κόμματος Χριστάκης Τζιοβάννης χαρακτήρισε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο ως ισοζυγισμένο, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια του ΑΚΕΛ ήταν η προστασία αυτοκινήτων ηλικίας μέχρι πέντε ετών.

Κατέθεσε ωστόσο την διαφωνία του κόμματος με την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα και πρότεινε την κλιμακωτή κατάργηση με αξιοποίηση των εσόδων για λειτουργία ειδικού ταμείου για απόσυρση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων.

Τροποποιήσεις θα καταθέσει η ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε πως υποστηρίζει τις τρεις αρχές, ήτοι ο Κύπριος να έχει ένα ασφαλές αυτοκίνητο, να υπάρχει περιβαλλοντική ευαισθησία και ο φόρος κατανάλωσης και τα τέλη να είναι στη βάση των ρύπων.


#MediaBlog Κόβονται Survivor - Power of Love και «πόλεμος» στη διαφήμιση


«Είμαστε υπέρ του να υπάρχει κλιμακωτός φόρος κατανάλωσης, να απαλλάσσονται τα μη ρυπογόνα αυτοκίνητα (κάτω του 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο) και να αυξάνεται κλιμακωτά σημαντικά η επιβάρυνση στο φόρο κατανάλωσης και στα τέλη κυκλοφορίας», είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έψεξε ότι η Κυβέρνηση αντί να προωθεί τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους ποδηλατόδρομους και να συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ αυξάνει τη χρήση αυτοκινήτων κάνοντάς τα φθηνότερα.

«Εγκατέλειψαν την απόσυρση των αυτοκινήτων, επιμένουν να αποσυρθούν οι φόροι, δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Απλώς κάνουμε τα ακριβά αυτοκίνητα πιο φθηνά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει περιβαλλοντική πολιτική και μίλησε για «ολοφάνερη εξυπηρέτηση συμφερόντων».

«Το μόνο που θα καταφέρουν οι κυβερνώντες είναι στην ουσία να αποτρέπουν τους φτωχούς ή τους μεσαίους να αγοράσουν ένα πιο περιβαλλοντικό αυτοκίνητο», είπε, προσθέτοντας δεν δίνεται κανένα κίνητρο για πιο οικολογικά αυτοκίνητα. «Αν πραγματικά θέλουν να πείσουν τον οποιοδήποτε είναι η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αλλάξει εντελώς αυτή η πολιτική», κατέληξε.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Πωλητών Μεταχειρισμένων Οχημάτων, ο νομικός σύμβουλος Νίκος Κληρίδης είπε πως έγιναν ικανοποιητικές τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και πρόσθεσε ότι η αρχική πρόνοια της επιβάρυνσης των τελών βάσει ηλικίας ήταν αντισυνταγματική ενώ κτυπούσε την κατηγορία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μεταξύ €5.000 και €8.000 που αποτελεί το 70% των πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ο Πάμπος Κολοκοτρώνης, εκ μέρους του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Λευκωσίας είπε πως οι μόνοι καταναλωτές που πιθανόν να κερδίσουν από αυτό το νομοσχέδιο είναι οι καταναλωτές που θα αγοράσουν ρυπογόνα αυτοκίνητα, ενώ οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον δεν θα επωφεληθούν.

Έφερε ως παράδειγμα ότι αυτοκίνητο με εκπομπές ρύπων 185 γραμμαρίων θα επωφεληθεί €5.000 από την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης και θα πληρώνει μόνο €126 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, ενώ προηγουμένως πλήρωνε €280. Αν αυτό είναι ο ρυπαίνων πληρώνει το αφήνω στην κρίση του κόσμου, είπε.

Οι πρόνοιες του αναθεωρημένου νομοσχεδίου

Στο νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο, μέγιστο ποσό για τέλη κυκλοφορίας είναι τα €500 ευρώ για τα πετρελαιοκίνητα ή υβριδικά ηλεκτρονικητήρα/ντιζελοκινητήρα και τα βενζινοκίνητα/υβριδικά τα 250, όταν το πρότυπο εκπομπών τους είναι το euro 4. Σημειώνεται ότι euro 4 πρότυπο εκπομπών εφαρμόζεται σε αυτοκίνητα ηλικίας από το 2005 μέχρι το 2009. Με το ίδιο τέλος θα επιβαρύνονται και αυτοκίνητα με προγενέστερο πρότυπο euro ή εκτός προτύπου.

Στην περίπτωση των οχημάτων EURO 5 (5a +5b) τα ποσά ανέρχονται στα 100 ευρώ για τα βενζινοκίνητα και στα 200 για τα πετρελαιοκίνητα. Το πρότυπο EURO 5 μεταφράζεται σε οχήματα ηλικίας από Σεπτέμβρη 2009- Αύγουστο 2014.

Μηδενικό θα είναι το τέλος κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών EURO 6c και EURO6d, τόσο για τα βενζινοκίνητα/υβριδικά όσο και για τα πετρελαιοκίνητα/υβριδικά. Στην περίπτωση άλλου EURO 6 (Α και Β), τότε το πετρελαιοκίνητο, ή διπλής προώσεως με μία εκ των πηγών ενέργειας το πετρέλαιο θα επιβαρυνθεί με τέλος κυκλοφορίας τα €100.

Αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπών euro 6 είναι αυτοκίνητα ηλικίας πέντε χρόνων (Σεπτέμβριος 2014- 31 Αυγούστου 2018). Αυτοκίνητα με πρότυπο εκπομπής Euro 6c είναι τα αυτοκίνητα Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι Αύγουστο 2020.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X