ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 news

Προσωρινή τελωνειακή ένωση με Ε.Ε. προτείνει η Βρετανία

Ειδικό προσωρινό καθεστώς διμερούς τελωνειακής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει η Βρετανία, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά και συντεταγμένα η μετάβαση στη νέα εποχή

Ειδικό προσωρινό καθεστώς διμερούς τελωνειακής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση προτείνει η Βρετανία, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά και συντεταγμένα η μετάβαση στη νέα εποχή. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους τα πρακτoρεία Bloomberg και Deutsche Welle, το Λονδίνο επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας προσωρινής τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. από τον Μάρτιο του 2019 και μετά.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί μια αιφνίδια αλλαγή με περιορισμούς στην εμπορική σύνδεση των δύο μερών. Τα στοιχεία υπάρχουν σε έγγραφα για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Βρυξελλών, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Μεταξύ άλλων, η μεταβατική τελωνειακή ένωση θα επιτρέπει την άνευ εμποδίων μεταφορά προϊόντων μεταξύ των δύο ακτών της Μάγχης χωρίς δασμούς και ελέγχους, όπως γίνεται και σήμερα. Παράλληλα, εφόσον θεσπιστεί η προσωρινή τελωνειακή ένωση, η Βρετανία θα μπορεί να κάνει μόνο περιορισμένες κινήσεις για την υπογραφή νέων διμερών εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεχθεί τους κοινούς ευρωπαϊκούς δασμούς που ισχύουν για προϊόντα τρίτων χωρών.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί μια αιφνίδια αλλαγή με περιορισμούς στην εμπορική σύνδεση των δύο μερών

Δεν είναι σαφές αν θα πρέπει το Λονδίνο να αναμένει απάντηση από τις Βρυξέλλες όσον αφορά την πρόταση για προσωρινή τελωνειακή ένωση. Κι αυτό διότι ο όρος που έχει τεθεί από τις Βρυξέλλες είναι πως για να αρχίσει η συζήτηση για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις απαιτείται να υπάρχει πρόοδος στα θέματα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας, των μελλοντικών συνόρων με την Ιρλανδία και του κόστους της εξόδου. Πέραν τούτου, στη Βρετανία η ανεργία το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε στο 4,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1975, ενώ αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα φθάσει το 4,5%. Επίσης, καλύτερη ήταν η εικόνα και στο πεδίο των μισθολογικών αυξήσεων. Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής ανέφερε ότι το δεύτερο τρίμηνο οι αμοιβές των εργαζομένων στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2,1% ετησίως, όταν το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό ήταν 1,9%. Η καλύτερη επίδοση του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου οφείλεται στην αύξηση κατά 27% των μπόνους στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Πάντως, οι αναλυτές είχαν προβλέψει άνοδο 1,8% το β΄ τρίμηνο, ενώ η αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους υποχώρησε κατά 0,5%.

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση