ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι... «στοιχειωμένες» στοές του Μεταλλείου του Μαθιάτη (Pics)

Υπόγειες σήραγγες του «Στρογγυλού» που προκαλούν τρόμο, αλλά και δέος

Ο πλούτος των μνημείων και των αξιοθεάτων της Κύπρου είναι τόσο μεγάλος, που, πολλές φορές, αυτά δεν μας περνούν καν από το μυαλό. Τι εννοούμε; Σκεφτείτε το: πόσοι θα επιλέγαμε μια πιο... εναλλακτική εκδρομή, για να ανακαλύψουμε ή να θαυμάσουμε και να ενημερωθούμε για ένα... μεταλλείο, το οποίο αποτελεί, μάλιστα, μνημείο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO;

Φυσικά, αυτή δεν είναι ασχολία για όλους, καθώς εμπεριέχει κινδύνους, για τους οποίους ο καθένας πρέπει να έχει γνώση, όπως και τις ικανότητες και τον εξοπλισμό για να τους ελαχιστοποιήσει ή να τους αντιμετωπίσει.

Η ομάδα «Cyprus from Air», που διαθέτει τα μέσα, την γνώση και την εμπειρία, πραγματοποίησε (άλλη) μια τέτοια εξόρμηση, αυτήν την φορά στο Μεταλλείο «Στρογγυλός», στον Μαθιάτη, για τα μάτια μας και μόνο (οι φωτογραφίες που ανάρτησαν στην σελίδα τους είναι εντυπωσιακές και κόβουν την ανάσα!

 

Μνημεία της UNESCO

H κοινότητα Μαθιάτη είναι καταγραµµένη στους πρώτους χάρτες των περιηγητών για την αρχαιολογική και ιστορική σηµασία της, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε τα μεταλλεία της, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της κοινότητας Μαθιάτη.

Στην κοινότητα υπάρχουν δύο μεταλλεία, µε το αρχαιότερο να χρονολογείται στα 600 π.Χ., το νότιο μεταλλείο χρυσού που βρίσκεται νοτίως της κοινότητας, στους πρόποδες του λόφου Στρογγυλός, και το νεότερο (βόρειο) μεταλλείο εξόρυξης κατά σειρά χρυσού, ασηµιού, χαλκού και σιδήρου.

Τα μεταλλεία του Μαθιάτη αποτελούν μέρος της Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι το ένα (το νότιο) είναι προτεινόµενο για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων της UNESCO. Η σηµασία των μεταλλείων διαφαίνεται μέσα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξάγονται κατά καιρούς, με τα σπάνια ευρήµατά τους να χαρακτηρίζονται μοναδικά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και από την γεωλογική καθεχρονική τους μελέτη από φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X
X