ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είστε και εσείς μελαγχολικοί τον Αύγουστο;

Ποιοι οι λόγοι που μας ρίχνουν την διάθεση

Μπορεί για πολλούς να θεωρείται η ομορφότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο το καλοκαίρι κρύβει παγίδες που πολλές φορές μάς οδηγούν σε μελαγχολία. Στην Ελλάδα το καλοκαίρι διαρκεί κάτι περισσότερο από 5 μήνες. Μπορεί η ηλιοφάνεια να αποτελεί σταθερό παράγοντα καλής διάθεσης και εξωστρέφειας, ωστόσο για πολλούς από εμάς το τέλος του Ιούλη σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου μακράς μελαγχολίας που οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες και μάς στερεί τη δυνατότητα να χαρούμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ποιοι λόγοι μάς ρίχνουν τη διάθεση και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

l Υψηλές θερμοκρασίες
Μπορεί ο χειμώνας να είναι μια περίοδος εσωστρέφειας, λόγω του κρύου, ωστόσο το καλοκαίρι με τον υδράργυρο στα ύψη προκαλεί εκνευρισμό και νωχελικότητα, καταστάσεις που επηρεάζουν τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική μας ζωή. Έρευνες μαρτυρούν ότι η παραμονή μας στον ήλιο προκαλεί κόπωση και εξάντληση, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ότι θέλουμε να ξεκουραστούμε.
Τι να κάνετε;
Αποφύγετε όσο γίνεται περισσότερο τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια της μέρας. Περιττή έκθεσή σας στον ήλιο θα σάς εξαντλήσει ακόμη κι αν έχετε ξυπνήσει πριν από λίγο.

l Οι... μεγάλες προσδοκίες
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ονειροπόλησης, μια εποχή την οποία γεμίζουμε με όνειρα και προσδοκίες για κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Φτάνοντας, όμως, στον τελευταίο επίσημα μήνα του καλοκαιριού και βλέποντας πως τίποτα από όσα ονειρευτήκαμε δεν έγινε πραγματικότητα, πέφτουμε σε μελαγχολία.

Τι να κάνετε;
Αφού τo ζήσαμε ξανά, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι μάταιο να φορτώνουμε το καλοκαίρι με υπέρμετρες προσδοκίες, αφού λίγο- πολύ ξέρουμε πως οι περισσότερες θα παραμείνουν στη σφαίρα των ονείρων μας. Καταρτίστε ρεαλιστικά πλάνα διακοπών και συναναστροφών και αφιερώστε χρόνο στα κοντινά σας άτομα, αυτά που εγγυημένα σάς παρέχουν ευχάριστες και ποιοτικές στιγμές.

l Δεν κοιμάστε σωστά
Η χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού πολλές φορές μάς «αναγκάζει» να ξενυχτήσουμε, παρέα με φίλους, συζητώντας ή και διασκεδάζοντας. Αυτό, βέβαια, σε συνδυασμό με την αφόρητη ζέστη που μάς υποχρεώνει να κοιμηθούμε με το κλιματιστικό, μάς στερεί σημαντικές ώρες ύπνου που θα μάς βοηθούσαν να ανασυνταχτούμε και να απολαύσουμε την επόμενη μέρα.

Τι να κάνετε;
Το βασικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι πως ο ύπνος είναι απαραίτητος, από τη στιγμή που καθαρίζει το μυαλό μας και φορτίζει τις μπαταρίες μας. Ένας κουρασμένος οργανισμός, δυστυχώς, είναι ανίκανος να δει τα πράγματα με καθαρότητα, με αποτέλεσμα να μεγεθύνει μικροπεριστατικά και καταστάσεις, βουλιάζοντας στον βάλτο των σκέψεων και της μελαγχολίας.

l Η κατάσταση στη δουλειά
Το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών και αδειών και λογικό είναι να μη φύγετε όλοι οι συνάδελφοι την ίδια περίοδο. Πολλές φορές το άδειο γραφείο, οι συνάδελφοι που πηγαινοέρχονται με άδεια και οι κουρασμένοι εναπομείναντες στη δουλειά προκαλούν ένα κλίμα ραθυμίας και νωχελικότητας που καθιστούν τις ώρες εργασίας ατέλειωτες και βασανιστικές.

Τι να κάνετε;
Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε από πριν τις διακοπές σας, χωρίς να τις περιορίσετε στις δημοφιλείς εβδομάδες του Αυγούστου. Μειώστε την εβδομάδα σας, με μια άδεια Παρασκευή ή Δευτέρα για να «σπάσετε» έτσι τη μονοτονία και την πλήξη. Επίσης, εκμεταλλευτείτε την απουσία των συναδέλφων σας για να συγκεντρωθείτε και να διεκπεραιώσετε τα δικά σας καθήκοντα με μέθοδο και ηρεμία.

l Τα κοινωνικά δίκτυα
Οι δύο πρώτοι μήνες του καλοκαιριού έχουν παρέλθει και οι λογαριασμοί των υπόλοιπων φίλων σας είναι γεμάτοι με ειδυλλιακά στιγμιότυπα από εξωτικούς προορισμούς, την ίδια στιγμή που εσείς δεν έχετε ακόμη πάει διακοπές. Κάτι τέτοιο τείνει να προκαλεί ατονία και ζήλια, που με τη σειρά τους οδηγούν σε μελαγχολία.

Τι να κάνετε;
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομονώσετε τέτοιους λογαριασμούς από τη ροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε. Μην ξεχνάτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια εξιδανικευμένη εικόνα της πραγματικότητας των άλλων
και δεν αντανακλούν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες απαθανατίστηκε ένα στιγμιότυπο.

Το καλοκαίρι είναι περίοδος χαλάρωσης και για το πνεύμα. Αφεθείτε στις μέρες που απέμειναν χωρίς προσδοκίες και υπέρμετρες απαιτήσεις.

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση